Hoe bereid je je voor op een belangrijke presentatie?

De verkoopuitdaging van november 2019 ging over de voorbereiding op een belangrijke presentatie.
Veel mensen besteden de meeste tijd aan de inhoud en cosmetische aspecten van hun presentatie. Terwijl dit zeker niet het allerbelangrijkste is. Een bekend fenomeen is, dat aan details enorm veel tijd besteed wordt, terwijl dit voor de uitkomst van de presentatie niet heel veel meer oplevert. Invliegende teksten, een muziekje, een video: het kost zeeën van tijd. En hangt het succes van de presentatie daarvan af? We noemen dat de wet van de afnemende meeropbrengsten: hoe meer tijd je er in steekt, hoe minder het verhoudingsgewijs oplevert.

Het is belangrijk om extern en niet intern geörienteerd te zijn.

De voorbereiding van je presentatie kun je het beste in drie gedeeltes opdelen: de strategische, tactische en operationele voorbereiding. Zorg ervoor dat je aan alle drie voldoende tijd besteed!

De strategische voorbereiding

Bij de strategische voorbereiding beantwoord je allereerst de vraag Waarom?
Het gaat er hier om dat je probeert te begrijpen waarom je deze presentatie geeft of waarom ze jou vragen deze presentatie te geven. Denk na over het uiteindelijke doel van je toehoorders en van jou. Wie zijn die mensen die je presentatie gaan aanhoren en waarom zitten ze daar? Welke boodschap willen ze horen en welke ga je overbrengen?

De tactische voorbereiding

Bij de tactische voorbereiding beantwoord je de vraag Wat?
Het gaat er hier om dat je nadenkt over wat je precies gaat doen om het doel te bereiken. Vragen die dan beantwoord moeten worden gaan over de locatie (bij jou of bij hun), een presentatie of liever demonstratie, wordt het technisch of niet, de duur, de toehoorders en de presentatoren (doe je het alleen of met een ander?)

De operationele voorbereiding

Bij de operationele voorbereiding beantwoord je de vraag Hoe?
Wanneer kun je er terecht om je voor te bereiden, eigen apparatuur of die van hen?, welk programma gebruik je, laptop of tablet, interactief of niet, opstelling zaal, uitnodigingen, pauzes, vragen tijdens of na de presentatie, de structuur van je presentatie, de cosmetische aspecten, hoe open je hem, welke onderwerpen ga je behandelen of laten zien, enz.

Op 15 november a.s. geef ik een live webinar over dit onderwerp, waarin alle ins en outs behandeld worden. Inschrijven is nog mogelijk!