Het gebruik van stiltes en ‘de wet van 3’ in je presentaties

Als je regelmatig presentaties geeft, wil je je toehoorders natuurlijk boeien. Je presentatie neemt aan aantrekkelijkheid en kracht toe als je enkele eenvoudige regels naleeft.

Stiltes laten vallen

Wist je dat je presentatie een stuk interessanter wordt indien je op belangrijke momenten stiltes laat vallen? Veel mensen vinden het moeilijk om te zwijgen. Dat is begrijpelijk. Het publiek staart je aan, vaak zie je aan de blik van je toehoorders niet of zij jouw verhaal waarderen. Het is dan moeilijk om je mond te houden, sterker nog, velen beginnen te ratelen en steeds sneller te praten.

Niet doen! Door een stilte te laten vallen en je publiek aan te kijken wint je presentatie aan kracht. Bekijk het volgende videofragment om te zien hoe Obama het gebruik van stiltes toepast in een speech. Hij spreekt voor duizenden mensen maar je kunt een speld horen vallen.

 

De wet van 3

Heb je al eens nagedacht over het gebruik van ‘de wet van 3’ in je presentaties?
Mensen verwerken informatie optimaal als het is opgedeeld in drieën. Een bekende stelregel is: als je mensen opties geeft, bied er dan drie. Die kunnen wij nog net onthouden. Geef je meer opties, dan vergeten we die en ontstaat keuzestress.

In je presentaties kun je deze kennis prachtig gebruiken om ze boeiender te maken. Hieronder volgen enkele voorbeelden van hoe je dat toepast:

  • We gaan het vandaag met elkaar hebben over het beter voorbereiden van je presentatie, het beter presenteren en het beter opvolgen,
  • Ik ga je drie eye-openers geven: hoe kun je sneller, beter en makkelijker werken,
  • Realiseer je dat de meeste mensen niet zitten te wachten op trainingen die saai zijn, erg veel tijd kosten en veel te duur zijn.

Bekijk de volgende video om te zien hoe dat in de praktijk wordt toegepast.

In het Train ‘n Gain Professional programma, waarin klassikaal en online trainen wordt combineerd, word je elke maand een halve dag klassikaal getraind in de essentiële onderwerpen die voor een verkoper van belang zijn. Het geven van boeiende en scorende presentaties en demonstraties is één van die onderwerpen.